III. Veľký protikorupčný pochod – Praha

Slováci žijúci v Prahe organizujú 25.9.2017 o 18:00 hod. verejné zhromaždenie s názvom „III. Veľký protikorupčný pochod – Praha“ pred budovou Slovenského veľvyslanectva.

Praha, ČR, 2. Septembra 2017

Žijeme, pracujeme a študujeme v Prahe, kde získavame vzdelanie a pracovné skúsenosti. Máme však stále radi svoju vlasť, záleží nám na budúcnosti Slovenska a chceme byť hrdí na jeho úspechy. Cítime spoluzodpovednosť za vývoj v našej domovine. Záleží nám na tom, ako žijú naši rodičia, rodiny, kamaráti a známi na Slovensku. Chceme pomôcť pri budovaní Slovenska tak, aby sa tam oplatilo žiť a aby sme sa tam mohli vrátiť.

Sme rozhorčení z rozkrádania eurofondov, z miery korupcie na Slovensku, zo zneužívania právomocí verejných činiteľov a z neustálych podozrení z porušovania zákonov politickými nominantmi.

Sme svedkami politiky ľudí bažiacich po moci a osobnom prospechu. Táto politika vyprázdnila naše regióny. Na mnohých miestach dnes ostávajú len dôchodcovia. Mladí odchádzajú za prácou do zahraničia a vracajú sa už iba na návštevy.

Slovensko dnes čelí obrovskému problému spočívajúcemu v strate hodnôt, o ktoré sa ľudia v živote opierajú a ktoré ich bezpečne vedú v neistých časoch. Strata hodnôt je skutočným nebezpečenstvom pre túto krajinu. Ak nám politici arogantne dokazujú, že na nich sa zákony nevzťahujú, názorne tým demonštrujú, že nezdieľajú základné hodnoty a morálka im je ukradnutá. Idú tak príkladom tým, ktorí sa zriekajú hodnôt západnej civilizácie a potom ľahko podliehajú extrémistickým silám. Za rast podpory pre extrémistické sily na Slovensku sa zapríčinili primárne vlády posledných dvoch volebných období. Politici vymenili politickú súťaž a verejnú diskusiu o smerovaní krajiny za osobné útoky a očierňovanie súperov.

Osobitne nás šokuje, ako sa vrcholní predstavitelia snažia odvádzať pozornosť od korupčných káuz útokmi (zatiaľ verbálnymi) na médiá i občianskych aktivistov. Musíme urobiť všetko preto, aby vývoj nezašiel tak ďaleko ako v Rusku či v Bielorusku, kde sa zatýka už aj za nosenie bielych plagátov bez textov, ba dokonca za to, že človek predstiera držanie transparentu v rukách.

Jednou z najsmutnejších a najalarmujúcejších je situácia detí a mládeže. Ako sa vytratili zo spoločnosti hodnoty, mladá generácia čoraz viac podlieha manipulácii, “alternatívnej histórii”, extrémizmu. Vzdelanie na Slovensku nezaručuje perspektívu lepšieho života. Namiesto investícií do reformy vzdelávacieho systému, ktorý by pomohol transformovať Slovensko na vyspelú znalostnú spoločnosť s vysokou pridanou hodnotou a životným štandardom, politika vládnych strán ukotvila Slovensko na úrovni priemyselnej krajiny s nízkymi mzdami v časoch, prichádzajúcej robotickej revolúcie, ktorá prináša stále menšiu potrebu pracujúcich v slovenských montovniach. Eurofondy i vlastné zdroje, ktoré mohla využiť na skok vpred, boli vyplytvané a tunelované.

Médiami prezentované korupčné kauzy sú len vrcholom ľadovca. Za uplynulé roky sa z prehliadania prehmatov stal tichý súhlas a akceptácia zo strany veľkej časti zamestnancov štátnej služby. Obyvateľstvo si zvyklo na rozkrádanie a berie to ako súčasť politiky v duchu hesla “víťaz berie všetko”. Sme presvedčení, že je množstvo štátnych inštitúcií, úradov, projektov, u ktorých nehospodárnosť zatiaľ nebola odhalená, a to len preto, že zamestnanci sa neodvážia/boja konať. Korupčné jednanie sa často skrýva za nejasný výklad zákona. Tak, ako sa to javí v prípade Správe štátnych hmotných rezerv SR, ktorá sa roky vyhýba obchodovaniu za trhové ceny a namiesto toho niekoľkonásobne predražuje nákupy za naše spoločné prostriedky.

Organizačný tím a ďalšie aktivity

Mnohí z nás cestovali z Prahy do Bratislavy, aby sa 18. apríla zúčastnili Veľkého protikorupčného pochodu.

Keď vláda SR pod vedením Roberta Fica odmietla požiadavky demonštrantov a študenti na Slovensku ohlásili v poradí druhý „Veľký protikorupčný pochod II.“, spontánne vznikol organizačný tím BezKorupcie.sk v Prahe, ktorý deklaroval podporu požiadavkám bratislavského pochodu. Dňa 5. júna 2017 zorganizoval tento tím aj Veľký protikorupčný protest pred Veľvyslanectvom SR v Prahe.

Organizátori Veľkého protikorupčného protestu v Prahe sa pustili aj do ďalších aktivít.

1. Začali sme natáčať diskusné rozhovory s osobnosťami pod hlavičkou DiskusnyKlub.sk.
  2. Nadviazali sme kontakty s protikorupčnými neziskovými organizáciami, ako napríklad Transparency International, ale aj s aktivistami na Slovensku i v Bielorusku, ktorí sa usilujú o pozitívnu zmenu v spoločnosti.
  3. Vytvorili sme koncept diskusných večerov osobností s občanmi pod názvom “Pražská kaviareň” (www.Prazska.Kaviaren.cz). Jej cieľom je aktivizácia občanov SR a ich zaangažovanie do diania v našej vlasti. Prvý večer Pražskej kaviarne sa uskutoční 4. októbra 2017 v Pražskom Impact HUB-e a bude zameraný na boj proti korupcii a aktivizmus. Témou novembrovej Pražskej kaviarne bude téma vzdelávania.

Sme presvedčení, že stará generácia politikov vyčerpala ako témy, tak i dôveru občanov. Prišiel čas na razantnú obmenu politických elít, čas nových výziev pre mladšiu generáciu. Nechceme sa brodiť negatívnymi emóciami, nechceme sa uchádzať o politické role negatívnymi kampaňami. Naša generácia je zvyknutá pracovať v synergii. Chceme priestor pre moderné myšlienky, ktoré posunú Slovensko vpred. Chceme kvalitný život pre staršiu generáciu i pre generácie nasledujúce. Sme schopní zreteľne formulovať, ktorým smerom sa má naša spoločnosť rozvíjať – v prospech všetkých občanov Slovenska. Vieme, ako na to!

Členmi prípravného výboru akcie „III. Veľký protikorupčný protest – Praha“ sú:
Andrej Probst, business analytik,
Filip Kubus, VŠ študent,
Gabriel Staroň, programátor,
Jakub Began, doktorand,
Lukáš Reich, podnikateľ,
Matej Sukovský, podnikateľ,
Michal Murin, projektový manažér,
Ondrej Gutten, doktorand,
Samuel Zubo, business analytik.

E-mail: info@bezkorupcie.sk
Hovorca: Ing. Samuel Zubo, +420 724578078 (mobil, WhatsApp, Viber)

Weby:

Transparentný účet:

2301221906 / 2010 FIO Banka, ČR
IBAN: CZ0420100000002301221906
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Prehľad príjmov a výdavkov na účte:

Crowdfundingová kampaň na podporu pochodu:

Ohlasy v médiách Video pozvánka Zapoj sa aj ty!